Gerçek Yaşam’ın sekiz dersinin her birinde Kutsal Kitap’tan çeşitli ayetler alıntılanır ve bu ayetlerin anlamları açıklanır.
Kutsal Kitap, Eski Antlaşma ve Yeni Antlaşma adında iki kısma ayrılır. Eski Antlaşma, İsa’nın yeryüzündeki yaşamından önceki dönemlerde ve çok sayıda farklı yazar tarafından yazıldı. Bu kişiler Tanrı’nın onlara vahyettiği sözleri insanlara aktaran peygamberlerdi. Yeni Antlaşma ise İsa’nın yeryüzündeki yaşamından sonraki dönemde, çeşitli yazarlar tarafından yazıldı. Bu yazarlar da Yeni Antlaşma ayetlerini tamamen Tanrı’dan gelen vahiy yoluyla kaleme alıp aktaran Tanrı elçileridir. Eski Antlaşma’da 39, Yeni Antlaşma’da ise 27 bölüm bulunur.
Kutsal Kitap’taki bir ayeti bulmak, eğer kitapçıkların sırası bilinmiyorsa zor olabilir. Bu yüzden, aşağıdaki liste kolaylık sağlamak için verilmiştir.
1. Yaratılış
2. Mısır’dan Çıkış
3. Levililer
4. Çölde Sayım
5. Yasa’nın Tekrarı
6. Yeşu
7. Hakimler
8. Rut
9. 1. Samuel
10. 2. Samuel
11. 1. Krallar
12. 2. Krallar
13. 1. Tarihler
14. 2. Tarihler
15. Ezra
16. Nehemya
17. Ester
18. Eyüp
19. Mezmurlar
20. Süleyman’ın Özdeyişleri
21. Vaiz
22. Ezgiler Ezgisi
23. Yeşaya
24. Yeremya
25. Ağıtlar
26. Hezekiel
27. Daniel
28. Hoşea
29. Yoel
30. Amos
31. Ovadya
32. Yunus
33. Mika
34. Nahum
35. Habakkuk
36. Sefanya
37. Hagay
38. Zekeriya
39. Malaki
1. Matta
2. Markos
3. Luka
4. Yuhanna
5. Elçilerin İşleri
6. Romalılar
7. 1. Korintliler
8. 2. Korintliler
9. Galatyalılar
10. Efesliler
11. Filipililer
12. Koloseliler
13. 1. Selanikliler
14. 2. Selanikliler
15. 1. Timoteos
16. 2. Timoteos
17. Titus
18. Filimon
19. İbraniler
20. Yakup
21. 1. Petrus
22. 2. Petrus
23. 1. Yuhanna
24. 2. Yuhanna
25. 3. Yuhanna
26. Yahuda
27. Vahiy
Gerçek Yaşam derslerinde, Kutsal Kitap’tan bir ayet alıntılandığında, genelde metnin içinde bölümün adı, bölüm numarası ve ayet numarasıyla birlikte verilir. Örneğin: “Hırsız ancak çalıp öldürmek ve yok etmek için gelir. Bense insanlar yaşama, bol yaşama sahip olsunlar diye geldim” (Yuhanna 10:10). Bu ayet Yuhanna’nın onuncu bölümünün onuncu ayetidir. Eğer Gerçek Yaşam’da ilginizi çeken bir ayet görürseniz, Kutsal Kitap’ınızdan o ayeti bulun. Ondan hemen önceki ve sonraki ayetleri de okuyun. Bu alıştırma heyecan verici görüşler sağlayabilir.
Ünlü Fransız komutanı Napolyon Bonapart şöyle der: “İnsanları tanırım ve size diyorum ki, İsa Mesih sıradan bir insan değildir. O’nu dünyadaki herhangi bir insanla kıyaslamak mümkün değildir. İskender, Sezar, Şarlman ve ben imparatorluklar kurduk. Ama biz dehamızın eserlerini ne üzerine kurduk? Şiddet üzerine. İsa Mesih ise kendi krallığını sevgi üzerine kurdu; ve şimdi bile milyonlarca insan O’nun için canını verebilir.”
Siz de Napolyon ve diğer birçok kişi gibi, İsa Mesih’in tarihin gördüğü en önemli figür olduğunu düşünüyor musunuz? O’nun hakkındaki bilgileriniz, çocuklukta edindiğiniz fikirlere ve kendi kültürel çevrenizde O’nun hakkında anlatılanlara mı, yoksa olgun bir araştırmaya mı dayanıyor?
Ünlü Fransız komutanı Napolyon Bonapart şöyle der: “İnsanları tanırım ve size diyorum ki, İsa Mesih sıradan bir insan değildir. O’nu dünyadaki herhangi bir insanla kıyaslamak mümkün değildir. İskender, Sezar, Şarlman ve ben imparatorluklar kurduk. Ama biz dehamızın eserlerini ne üzerine kurduk? Şiddet üzerine. İsa Mesih ise kendi krallığını sevgi üzerine kurdu; ve şimdi bile milyonlarca insan O’nun için canını verebilir.”1 Siz de Napolyon ve diğer birçok kişi gibi, İsa Mesih’in tarihin gördüğü en önemli figür olduğunu düşünüyor musunuz? O’nun hakkındaki bilgileriniz, çocuklukta edindiğiniz fikirlere ve kendi kültürel çevrenizde O’nun hakkında anlatılanlara mı, yoksa olgun bir araştırmaya mı dayanıyor?
"Çocukken çocuk gibi konuşur, çocuk gibi anlar, çocuk gibi düşünürdüm. Yetişkin biri olunca çocukça davranışları bıraktım" (1. Korintliler 13:11).
Günümüzde gençler ya da yetişkinler arasında Hristiyanlığın efsanelere ve tarihi hatalara dayalı olduğu varsayımını ileri sürerek reddedenler vardır. Belki ateist bir profesör onlara Hristiyan inancının “entelektüel düşünmeyi beceremeyenler için bir koltuk değneği” olduğunu söylemiştir. Belki de Kutsal Kitap’ın tarihsel hatalar içerdiğini iddia eden bir yazardan etkilenmişlerdir. Ama Kutsal Kitap insanların uydurduğu bir hikâye değildir. Kutsal Kitap’ta yazılanlar gerçekten olmuştur. Hem bir hekim ve hem de bilimsel yöntemler kullanan bir tarihçi olan Luka, İsa Mesih hakkında yazdığı biyografisinin tarihsel sağlamlığı hakkında şunları söylüyor:
"Sayın Teofilos, Birçok kişi aramızda olup bitenlerin tarihçesini yazmaya girişti. Nitekim başlangıçtan beri bu olayların görgü tanığı ve Tanrı sözünün hizmetkârı olanlar bunları bize ilettiler. Ben de bütün bu olayları ta başından özenle araştırmış biri olarak bunları sana sırasıyla yazmayı uygun gördüm. Öyle ki, sana verilen bilgilerin doğruluğunu bilesin" (Luka 1:1-4).
Kutsal Kitap kaynağa iner. Elçi Petrus da İsa’nın yaşamındaki olaylarla ilgili görgü tanığı olarak bilgiler verir:
"Rabbimiz İsa Mesih'in kudretini ve gelişini size bildirirken uydurma masallara başvurmadık. O'nun görkemini gözlerimizle gördük" (2. Petrus 1:16).
Birçokları şöyle demiştir: “Çocukluğumda İsa Mesih hakkında işittiklerimi körü körüne kabul ettim. Büyüdüğüm zaman da Hristiyanlığı körü körüne reddettim. Nihayet, en olgun davranışın bizzat araştırarak karar vermek olduğunu anladım.”
İsa Mesih’i hiç araştırdınız mı? O’nun hakkındaki düşünceleriniz söylentilere dayanmasın. Sadece var olan yegâne özgün kaynağa başvurun: yani Kutsal Kitap’a. ‘Müjde’ veya ‘İncil’ diye bilinen dört kitap, tarihin gelmiş geçmiş en muhteşem kişisi olan İsa Mesih hakkındaki temel bilgi kaynaklarıdır. Bu dört Müjde kitabının adları Matta, Markos, Luka ve Yuhanna’dır.
İncil’i başından sonuna kadar okumadan İsa’nın hayatı hakkında gerçek bir değerlendirmeye varılamaz. Elinizdeki bu kitapçık, bu Müjde metinlerinin ana konusu olan İsa’nın yeryüzündeki yaşamı, kişiliği ve amaçları hakkında giriş niteliğinde bilgiler sunmaktadır.
BÖLÜM SORUSU:
1.Şu ana kadar İsa Mesih'i nasıl tanıyordunuz?
2.Hristiyanlık hakkındaki düşünceleriniz genel olarak nedir?
3.İncil ile ilgili ne biliyor ve düşünüyorsunuz?
Lütfen yanıtlarınızı bizimle paylaşın.
İlk dersi bitirdiniz. Sizinle gurur duyuyoruz!
Arzumuz diğer dersleri de aynı istikrarla almanız yönünde. Sizinle seviniyor ve araştırmanıza daha fazla yardımcı olmayı umuyoruz. Size bu süreçte bir İncil ve kurs kitabını göndermek isteriz. Bizimle iletişime geçerek kaynak talebi oluşturunuz.
Kelam Medya
Telif Hakkı © 2024 kelammedya.org - Tüm Hakları Saklıdır.
WhatsApp 5441596512 / admin@kelammedya.org
Hristiyan inacını temelleriyle öğrenmek ister misiniz? Eğitime katılmak için bize WhatsApp'tan mesaj gönderebilirsiniz. 0544 159 6512
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.